Makaron – dobry smak oraz tradycja

Za ojczyznę makaronu uchodzą Włochy, gdzie nazywa się go pastą, jednak i w Polsce makaron – nasze swojskie kluchy – zrobiły prawdziwą furorę. Uwielbiamy jeść spaghetti, lasagne, wszelkiego stylu zapiekanki z makaronem czy sałatki. Wielu z nas nie wyobraża sobie domowego obiadu bez zupy z makaronem, a w szczególności… rosołu. Produkcja makaronu nie jest skomplikowana oraz można ją przeprowadzać w zobowiązaniach domowych. Potrzebne są do tego jedynie woda, mąka a także niekiedy jaja. Smakosze uważają, że taki domowy, świeży makaron ze szpinakiem jest o spora rzesza lepszy od kupowanych w sklepie makaronowych półproduktów. Z racji czasu, który niezbędny jest do wyrobienia makaronu, zazwyczaj wybieramy makaron gotowy, który możemy nabyć w sklepie. Producenci makaronów, w tym i polskie korporacji, prześcigają się w pomysłach, stąd też możemy kupić przykładowo. makarony smakowe czy makarony wykonane z nietypowej mąki (jak orkisz). Jest kilka rodzajów makaronów, nie sposób wszystkich wymienić. Spora większość z nich nosi włoskie nazwy. W Polsce najpopularniejsze makarony to: makaron świderki, makaron pene, makaron spaghetti, makaron lasagne, makaron cannelloni i makaron wstążki. Ten ostatni jest najchętniej dodawany do zup. Makaron to wdzięczny produkt w codziennej kuchni – jest tani, szybko się go przyrządza, można go podawać i na słodko, i na ostro. Pasuje zarówno do mięsa, jak również warzyw czy owoców albo serów. Nie można jednak przesadzać z jego spożywaniem. Ze względu na dużą zawartość skrobi, makaron jest źródłem, które dostarczane organizmowi w nadmiernych ilościach powodują tycie. W dietach odchudzających makaron niestety trzeba zastąpić zdrowszą jak również mniej kaloryczną kaszą. Jeżeli jednak możemy sobie pofolgować, wybierajmy makarony z ciemnego ziarna.

If you like this articles, share it with your friend! Digg it StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! Reddit

More related articles

Comments are closed.